Okullara Yönelik Eğitimler

Eğitim kurumlarına sunduğumuz tüm eğitim hizmetleri için kurumsal@ydydanismanlik.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer alan eğitim başlıklarını içeren broşürümüzü buradan bilgisayarınıza indirebilir ve diğer kişilerle paylaşabilirsiniz.


1. SİSTEME YÖNELİK BÜTÜNSEL YAKLAŞIMLAR

A. Okulun Tümünü Ele Alan Çalışmalar

  • İhtiyaç Analizi:
    Öğrenci, öğretmen, idari kadro, veliler ve okul ile ilişkili tüm birimlerin (okul servisi gibi) ihtiyaçlarını değerlendirmeyi amaçlar.
  • İnsan Kaynağı Geliştirme:
    İhtiyaç analizinde belirlenen konularda okulun tüm çalışanlarının eğitilmesi/desteklenmesi, uyum içinde çalışması, ekip çalışmasının güçlendirilmesi ve verimli çalışma konusunda aksayan unsurların tespit edilerek çözüm yolları geliştirilmesine yönelik çalışmaları kapsar.
  • Kriz Yönetimi:
    “Kriz”ler (bir öğretmenin ölümü, bir öğrencinin intiharı, bir kaza, adli bir olay, bir ailenin başına gelenler gibi) okulların bir topluluk olarak geçtikleri sınavlardır. Bu sınavla nasıl başa çıkılacağının bireysel bir maharet ya da özveri olmasıyla yetinilemez. Bu sebeple okulların kriz ile başa çıkma amaçlı stratejileri okula özgü uyumlandırmaları gerekir. Bu çalışma okulun tüm birimlerini kapsayan bir yaklaşım ile kriz durumlarına yönelik bir bakış açısı ve protokol oluşturma sürecinde danışmanlık yapmayı amaçlar.
  • Konuya Özgü Müdahale Çalışmaları:
    Zorbalık, doğal afetler, insan kaynaklı olaylar ve ölüm gibi durumlar için okulun bütününü içeren bir protokol ve görev dağılımı oluşturma amaçlı bir çalışmadır.

 

2. Sistemin Alt Unsurlarına Yönelik Güçlendirme Çalışmaları

A. Öğretmenler

  • Zaman Yönetimi ve Öncelik Belirleme Becerilerini Geliştirme:
    Bilimsel olarak “Yönetici İşlevler” (Executive Functions) olarak adlandırılan önceliklendirme, planlama, organizasyon ve zaman yönetimi gibi beceriler birçok işi aynı anda, hızlı ve eksiksiz yapmamızın beklendiği günümüz çalışma hayatında etkili çalışmayı belirleyici bir rol oynuyor. Bazılarımız için bu becerileri etkin bir şekilde kullanmak zorlayıcı olabiliyor. Zaman zaman günlük işleri organize ederken öncelikleri belirlemekte, işi bitirmek için gerekli zamanı tahmin etmekte ve işlerin takibini yapmakta zorluk yaşayabiliriz. Fakat bazı pratik yöntemlerle “yönetici işlevler”imizi geliştirebiliriz. Bu eğitimde eğitimcilerin okul içinde kısa ve uzun vadeli sorumluluklarını daha iyi yönetebilmelerine yardımcı olacak bilgileri edinmeleri ve uygulamaya yönelik stratejilerin aktarılması hedeflenmektedir.
  • Okulda Sosyal-Duygusal Beceriler:
    Duyguların okul hayatında ve eğitim liderliğindeki yeri üzerine yaptığımız ülke çapındaki yönetici ve öğretmen araştırmasının sonucuna göre “Okullar öğrencilerinin akademik gelişimi kadar sosyal ve duygusal gelişimini sağlamalıdır”. Aynı araştırmada öğretmenlerin, okulda hem kendi duygularını daha iyi yönetebilmeyi hem de öğrencilerinin yaşadıklarını daha iyi anlamayı istedikleri görülüyor. Bu sonuçlardan yola çıkarak bu eğitimde öğretmenler, okulda stresli ve kaygı uyandıran durumlarla baş edebilme, okul ortamında oluşan anlaşmazlıkları yönetme ve bu becerilerini öğrencilerine sınıf içinde aktarabilme becerilerini geliştireceklerdir.
  • Davranış Problemlerini Yönetmek: Sınıf İçi Davranış Kontrolü:
    Bu eğitimde, sınıf ortamında yaşanan zorlayıcı davranışların nasıl yönetileceği konusunda bir bakış açısı sağlanacak ve nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda etkin öneriler verilecektir. Davranışlara neden olan tetikleyici unsurları, önlem almayı sağlayacak düzenlemeleri, kriz durumlarını yönetme becerilerini ve olumlu davranış karşılında pekiştirme yöntemlerini tartışılacaktır.
  • Özel İhtiyaçları Olan Çocuklarla Öğretim: Kaynaştırma ve BEP Uygulamaları:
    Farklı öğrenim ihtiyacı olan öğrenciler (öğrenme güçlükleri veya dikkat problemleri yaşayan, gelişimsel bozukluklar gösteren, duygusal, sosyal veya davranışsal gelişim alanlarında zorlanan, fiziksel engele sahip, üstün yetenek ve/veya zekalı olan) bütünleştirme/kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında ele alınmaktadır. Bu programda yer alan öğrencilerin bireyselleştirilmiş eğitim planları (BEP) hazırlanmaktadır. Bu planlama ile akademik hedefler öğrencinin ihtiyacı doğrultusunda tekrar düzenlenmekte; sınıf içi çalışmaları, ödevleri, yazılı ve sözlü değerlendirme içerik ve yöntemleri farklılaştırılıp uyarlanabilmektedir. Bu eğitim çalışmasında, kaynaştırma programında yer alan öğrencilerle ilgili vaka sunumları yapılacak ve onlar için planlanan BEP’leri, sınıf içi düzenlemeleri, etkinlik, ödev ve sınavlarının farklılaştırılması örneklendirilecektir.
    Bu eğitimin hedefi, öğretmenlerin özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin kaynaştırma programına dahil edilme ve bireyselleştirilmiş eğitim programlarının (BEP) hazırlanması süreçleri hakkında temel bilgiye sahip olmaları ve bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında farkındalık geliştirmeleri hedeflenmektedir.
  • Özel Eğitimin Hukuksal Çerçevesi:
    Farklı öğrenim ihtiyacı olan çocukların, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onayıyla bütünleştirme/kaynaştırma kapsamında ihtiyaçları doğrultusunda bireyselleştirilmiş eğitim programlarının (BEP) hazırlanması sağlanmaktadır.
    Bu eğitimde, eğitimcilerin farklı öğrenim ihtiyacı olan çocukların devam ettikleri sınıf seviyesinde potansiyellerini en üst düzeyde ortaya koyabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sağlamış olduğu eğitim haklarına ilişkin temel bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.

B. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Servisi

  • Özel İhtiyaçları Olan Çocuklara Destek Olma
    Tüm çocukların farklı alanlarda güçlü ve zorluk alanları vardır. Güçlü becerilerini öne çıkaran, zorluk alanlarını da destekleyen bir eğitim sistemi ve okul iklimi sağlamak öğretmenlerin görevidir. Bu alanda uzman olan okul psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimi öğretmenleri özel ihtiyaçları olan çocukların bu ihtiyaçlarına yönelik okul işleyişinde ve müfredatından düzenlemeler açısından tüm okula rehberlik yaparlar. Bu eğitimin amacı, özel, kalıcı ya da geçici gelişim ihtiyacı olan öğrencilerin hızlıca saptanabilmesi, ihtiyaçların mümkünse sınıf içinde karşılanması için öğretmenlere kazandırılabilecek beceriler için PDR servisinin desteklenmesini amaçlamaktadır.
  • İşleyiş Sistemi Oluşturma
    Psikolojik danışmanlık ve rehberlik biriminin daha etkin işlemesi için standart yöntemleri yerleştirmek, kaynakları zenginleştirmek ve okul psikolojik danışmanı değişikliklerinden hizmetlerin etkilenmesini azaltmak amaçlı kapsamı “politika ve prosedürler” olan bir “el kitabı” geliştirmek bu çalışmada amaçlanmaktadır.
  • Süpervizyon Çalışmaları
    Psikolojik danışmanlık ve rehberlik biriminin zorlandığı durumlarda tecrübeli meslektaşlarıyla tartışıp farklı bir bakış açısı getirebilme olanağı yaratabilmek için süpervizyon desteği sunulmaktadır.

C. İdari Birimler

  • Okul Liderliği Akademisi (OLA)

Programın Ana Hatları
Bir liderlik gelişimi programı olan OLA, okul liderlerini/lider adaylarını, okul liderliğinin zorluklarına karşı hazırlayacaktır. Program süresince katılımcılar, eğitim-öğretimde liderliği –etkili idarecilerin sahip olduğu nitelikler, öğretim koçluğu kuramı, tasarım yoluyla anlama, okul çapında sosyal ve duygusal gelişime liderlik etme ve kaynaştırma ve öğretimin farklılaştırılması uygulamalarına liderlik etme dahil olmak üzere- her yönüyle inceleyeceklerdir.
Araştırmalar, öğretmenlerin gelişiminin, okulun gelişimi açısından en önemli etmen olduğunu göstermektedir. Uzun bir zamana yayılmış düzenli araştırmalar ise, koçluğun, öğretmenlerin ve yöneticilerin gelişiminin başlıca araçlarından biri olduğunu ortaya koymaktadır. Koçluk, hedeflere ulaşmak, stratejileri geliştirmek, öğrenciler ve meslektaşlar için fark yaratmak için bir araç sağlar. Öğretim koçluğu ile öğretmenler, izledikleri yöntemlere değer ve ileri düzeyde profesyonellik katacakları biçimde öğretmenlikleri üzerine nasıl kafa yoracaklarını keşfederler.
Etkili öğretim, etkili planlamaya ve tasarıma dayalıdır. Bir ders başladıktan sonra meydana gelebilecek pek çok sorun, ön hazırlık ve öğrencilerimizin öğrenimlerinin planlanması ile önlenebilir.
Tasarım Yoluyla Anlama, öğrenciler için “kalıcı anlamaya” yönelik ulaşılması istenen hedefleri belirlemekle başlayan, sonra o anlamanın kanıtını ve daha sonra da böylesi bir kanıta götüren öğrenmeye ilişkin ölçme-değerlendirme etkinliklerini tasarlamak üzere geriye dönük olarak işleyen ders tasarımı için güçlü bir çerçeve sağlar.
OLA programını tamamladıklarında katılımcılar, etkili bir okulun nasıl olduğuna ve böylesi bir okulu yönetmedeki rollerine ilişkin görüşlerine açıklık kazandıracaklardır. Katılımcılar, temel değerlerini tanımlayacak ve bu değerlerin, eğitim-öğretimde mükemmeliyeti yönlendirmede kendilerine nasıl destek olacağını anlayacaklardır. Okullardaki çeşitli zorluklarla başarıyla başa çıkabilmek için gerekli becerileri edineceklerdir.
OLA’nın her bir modülü, örnek olay incelemesi, soruna dayalı öğrenme, kuram ile uygulama arasındaki bağlantılar hakkında sürekli düşünmeye, fikir yürütmeye teşvik eden günlük yazımı gibi tekniklerden yararlanarak ders ile saha çalışmalarını bir araya getirecektir.

Okul Liderliği Akademisi (OLA) Modül Başlıkları

  • Etkili Okul Müdürlerinin 10 Özelliği

  • Tasarım Yoluyla Anlama (Understanding by Design-UbD)

  • Okul Gelişimi için Öğretim Koçluğu

  • Okul Çapında Sosyal ve Duygusal Gelişime Liderlik Etme

  • Kaynaştırma ve Öğretimin Farklılaştırılması Uygulamalarına Liderlik Etme

* OLA programı altındaki başlıklar hakkında detaylı bilgi için broşürümüzü inceleyebilir veya OLA programının tanıtım sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

D. Öğrenciler*

  • Odaklanma ve Planlama Becerilerini Geliştirme
    Odaklanma günümüzün belki gelişimi en öncelikli bilişsel becerisidir. Zihnin çeldirici etkenlere karşı koyamaması kuşak ve dönem etkilerine paralel olarak artmıştır. Odaklanma, aynı zamanda odak değiştirebilmeyi, planlanan hedefe varabilmeyi, hedefleri kaynaklarla orantılı biçimde belirlemeyi de içeren yönetici işlevlerin (EF) özünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada, öğrencilerin akademik başarılarını ve hayattaki amaçlarına ulaşmayı yolunda önemli bir rolü olan odaklanma, planlama ve zaman yönetimi gibi becerilere yönelik stratejilerin kazandırılması hedeflemektedir.
  • Kaygı ile Başa Çıkma
    Kaygı düzeyinin özellikle kendini değerlendirebilme becerisi ve başarının tarifi, odakların belirlenmesi ve hedefe dönük çalışmanın planlanması ile yakın ilişkisi vardır. Bu çerçevede kaygı duygusunun yönetimi, geleceğe dönük gerçekçi hazırlık için gereken, başarının artmasında rolü olan bir beceridir. Bu çalışmada öğrencilerin sınav ve akademik performans kaygısı ile baş edebilmelerini destekleyecek yöntemler tartışılacaktır.

* Burada en çok ihtiyaç duyulan konular belirtilmiştir. Okulda ihtiyaç analizi yapılması durumunda ortaya çıkan sonuçlara göre farklı alanlar/konular eklenebilir.

 

E. Veliler*

  • Gelişim Dönemine Özgü Bilgilendirme Eğitimleri
    Bu eğitim çocukların gelişim evrelerine özgü özellikleri ve önemli basamakları aktarmayı amaçlar. Bu eğitimde anne-babalar, çocukların gelişimsel özelliklerine göre nasıl davranmaları gerektiğine dair bilgiler edinirler.
  • İletişim ve Sınır Koyma
    Anne-babaların en sık destek almak istedikleri konular çocuklarıyla nasıl konuşmaları gerektiği ve kural koymadır. Bu eğitimde bu konular hakkında hem teorik bilgilerin hem de uygulamaya dönük önerilerin işlenmesi amaçlanmaktadır.

* Burada en çok ihtiyaç duyulan konular belirtilmiştir. Okulda ihtiyaç analizi yapılması durumunda ortaya çıkan sonuçlara göre farklı alanlar/konular eklenebilir.

 

F. Okul Çalışanları*

  • Çocuklarla İletişim
    Bir okul günü içinde öğrenciler, öğretmenleri ve idare dışında okulun diğer çalışanları ile de etkileşimde olurlar. Yemek saatinde yemekhane görevlileriyle veya okul çıkışında servis şoförleri iletişim kurarlar. Bu eğitim, okulun bütününü ele alan yaklaşımımızda, okul çalışanlarına yönelik olarak öğrencilerle nasıl iletişim kurabileceklerine dair bilgilendirme yapmayı amaçlamaktadır.
  • Ekip Çalışması
    Okul çalışanlarının okulun diğer birimleri ile bir bütün olarak ele alınması gereklidir. Bu çerçevede, okul çalışanlarının ekip olarak hareket etmesi için gerekli olan iletişim, planlama ve koordinasyon becerilerini kazanmalarına yönelik bir çalışmadır.

* Burada en çok ihtiyaç duyulan konular belirtilmiştir. Okulda ihtiyaç analizi yapılması durumunda ortaya çıkan sonuçlara göre farklı alanlar/konular eklenebilir.