(0212) 351 17 54

Ergenlerde İntihar Davranışı

Ergenlerde İntihar Davranışı

23 September 2021

Ergenlerde İntihar Davranışı

Child Mind Institute'un bu yazısı Stajyer Psk. Ece Cantay ve Uzm. Psk. Büşra Yılmaz tarafından çevrilip düzenlenmiştir.

Kaynak: https://childmind.org/article/youre-worried-suicide/

Dikkat edilmesi gereken belirtiler:

Aile ve arkadaşlardan uzaklaşma

Uyku ve yeme düzeninde dikkat çekici değişiklikler

Ani duygu değişimleri

Umursamaz tavırlar

Artan alkol tüketimi

Umutsuz veya kapana kısılmış hissetme

Başkalarına yük olduğunu hissetme

Aidiyetsizlik hissine kapılma

İntihar etmekten veya ölmeyi istemekten bahsetme, bunu yazılara, çizimlere, oyunlara taşıma

Nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Sevginizi Gösterin. Onları ne kadar çok sevdiğiniz gerçeği sizin için fazlasıyla açık olsa da zor zamanlar geçirdiklerinde, çocukların onları ne kadar sevdiğinizi ve onları ne kadar önemsediğinizi sizden tekrar tekrar duymaya ve hissetmeye ihtiyaçları olabilir. Sizin için ne kadar önemli olduklarını bilmelerini sağlayın.

Açık Olun. Çocuğunuzun intihara meyilli olabileceğini düşünüyorsanız, onunla bu konuyu açıkça konuşun, ona intihar düşüncelerini sorun. Bazen ebeveynler bu konu hakkında konuşmanın çocuğun intihar düşüncelerini daha gerçek kılacağından korkarlar. Ancak gerçek şu ki, bir çocuk ailesinde bunu paylaşabileceği, güvenebileceği birinin olduğunu hissederse, anlaşıldığını ve duygularıyla empati kurulduğunu hisseder. Konuşmak, yardıma ihtiyacı olduğunu kabul etmekte zorlanan çocuklara önemsendikleri, mücadele etmenin ve yardım istemenin olağan bir durum olduğu mesajını verir.

Empati Kurduğunuzu Gösterin. Çocuğun duygularını anlamak önemlidir. Bazen ebeveynler endişeli olduklarında amaçlandığı gibi sevecen ve şefkatli değil, eleştirel görünürler. Çocuklar buna olumsuz tepki verir. Her şeyden önce, onunla suçlayıcı olmayan bir tutumla konuşmanız önemlidir. "Bu kulağa gerçekten zormuş gibi geliyor.", "Bunun ne kadar üzücü olabileceğini tahmin edebiliyorum." gibi ifadelerle ona duygularını anladığınızı gösterebilirsiniz. Onlara "Böyle hissetmen için bir sebep yok" ya da "Topla kendini" demek, "Endişe duyduğun şey nedir? Sana nasıl yardımcı olabilirim?" demek kadar yardımcı olmaz.

Çatışmayı En Aza İndirin. İntihar davranışını önlemenin bir diğer önemli yolu, çocuğunuzla olumlu yollarla etkileşime öncelik vermektir. Ayrıca çocuğunuzun olumlu deneyimlere katılımını artırmaya çalışmak da yardımcı olur. Zor duygularla mücadele eden çocuklara sonsuza kadar böyle hissetmeyeceklerine dair güvence verebilir ve olumlu deneyimleri teşvik ederek onlara yardımcı olabilirsiniz. Çocuklar intihara meyilli olduklarında genellikle kendilerini umutsuz hissederler ve bir şeylerin daha iyi olabilme olasılığını hayal edemezler.

Çocuğunuzun Arkadaşlarını Tanıyın. Çocuğunuzun arkadaşlarını tanımak, onların kim olduklarına dair bir fikre sahip olmak çok önemlidir. Çocuklar büyüdükçe bu daha zor bir hal alsa da, arkadaşlarının ebeveynlerini tanımaya ve onlarla da iletişim halinde olmaya özen gösterebilirsiniz. Okul ortamında güvenliğini sağlamak için endişeleriniz konusunda çocuğunuzun okulu ile düzenli olarak iletişim halinde olabilirsiniz.

Destek Alın. Bir ruh sağlığı uzmanından destek alın.Çocuğunuzun tedavi sürecine sizde ortak olun. Yardım almanın bir zayıflık olmadığını, başarmak için birlikte çalışacağınızı vurgulayın. Eğer hemen bir şey yapmazsanız çocuğunuzun intihara teşebbüs edeceğinden endişeleniyorsanız, yerel acil servisi arayabilir (112) ya da çocuğunuzla birlikte en yakın hastaneye başvurabilirsiniz. İntihar düşünceleri veya davranışları acil ve önemsenmesi gereken bir durumdur.