Savaş Önce Çocukları Etkiliyor
ESCAP Kurulu Durum Açıklaması
Bu yazı Stajyer Psk. Coşku Arslanboğan tarafından tercüme edilmiştir. Yazının orijinal haline https://www.escap.eu/division/policy-division/war-hits-children-first linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
Avrupa Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Topluluğu (ESCAP), Rusya ve Ukrayna'da kötüleşen durum hakkında oldukça endişeli.
Savaş ve askeri çatışmaların önce çocukları etkilediğini biliyoruz. Çatışma bölgesindeki aileler halihazırda devam eden krizle ilgili endişeli ve sevdiklerinin hayatları için korkmaktalar. Çatışma bölgesinden uzak olan Avrupa ülkelerindeki aileler de endişeli olmakla beraber çocuklar kaygı belirtileri gösteriyor. Bu durum, herkesin Covid-19 krizi sırasında yaşadığı gelişimsel zorlukların daha fazla artmasına sebep oluyor.
Travma araştırmaları alanında, savaşın ve silahlı çatışmaların çocuklar ve ergenler üzerindeki yıkıcı sonuçlarını gösteren geniş bir literatür mevcut. En başta, savaşın ve silahlı çatışmaların hamile anneler ve bebekler üzerinde ciddi bir etkisi var. Erken doğum ve bebek ölümlerini arttırıyor. Daha büyük çocuklar artmış düzeyde kaygı ve depresyon belirtileri göstermekle birlikte yaklaşık yüzde 30-40'ı Travma Sonrası Stres Bozukluğu geliştiriyor. Bütün bunlar, yetişkinlik dönemine kadar devam eden fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açıyor.
Nörobiyoloji ve nörobilimlerdeki son araştırmalar bize, savaş travmasının ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin 3 nesil boyunca devam ettiğini gösteriyor.
UNICEF, “Dünyada çocukların durumu 2021, çocukların ruh sağlığını geliştirmek, korumak ve gözetmek” başlıklı raporunda, çocukların iyiliği için siyasi eylem ve liderlik talep etti. Avrupa'da çocuk ve ergen ruh sağlığı alanında ESCAP Kurulu ve Politika Bölümü'nün seçilmiş liderleri, ilgili hükümetlere askeri çatışmanın daha da tırmanmasını önlemek için her şeyi yapmaları çağrısında bulunuyor. Avrupa'daki çocukların silahlı çatışmaların tehdidi ve sonuçları olmadan büyümeleri için mümkün olan her şeyi kesinlikle yapmalıyız.
Bu ülkelerdeki meslektaşlarımıza destek olmak için elimizden geleni yapacağımızı yineliyoruz.
Zaman, bir kez daha bir araya gelme ve çocuklarımızı korumak için elimizden gelenin en iyisini yapma zamanı.
Referanslar:
https://www.unicef.org/reports/state-worlds-children-2021
https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/317109/HEN-synthesis-report-45.pdf